Waarom zouden we nieuwe kleding produceren als we alles kunnen recyclen? Alle grondstoffen kunnen worden bespaard en er is minder afval op de wereld. Gerecyclede kleding is biologisch, toch? Of toch niet?! In deze blog duiken we in de wereld van recycling van kleding. Want jij wil wel lekker in je vel zitten met gerecyclede kleding.
Hoe komen we aan grondstoffen voor recycling?
In Nederland wordt per jaar ongeveer 70 miljoen kilo aan textiel verzameld. Er wordt tweedehands kleding doorgegeven aan anderen, te koop aangeboden op internet of naar de kringloopwinkel gebracht. Helaas wordt ook een groot deel van het textiel dat nog nuttig gebruikt kan worden gewoon bij het restafval gegooid. Het gescheiden inzamelen van het textiel is belangrijk voor de kwaliteit voor het materiaal, dus textiel dat terecht komt bij het restafval verliest zijn waarde. Heel zonde dus.
Het is de verantwoordelijkheid van de gemeenten dat afgedankt textiel zo hoogwaardig mogelijk wordt verwerkt. Denk aan de grote inzamelcontainers of zakken langs de weg. Gemeenten en een aantal ondernemingen sluiten contracten met professionele inzamelaars van textiel. Het ingezamelde textiel wordt verkocht aan sorteerbedrijven in Nederland en in het buitenland.¹ Ook werkkleding kan worden ingezameld en worden opgehaald door een sorteerbedrijf.
Proces van recycling
Er wordt geschat dat door de sorteerbedrijven 55% van het textiel geschikt is voor hergebruik, 37% geschikt voor recycling is (inclusief poetslappen en isolatie- en matrasvullingen) en 8% is onbruikbaar om te recyclen, dat wordt verbrand.