Waar moet ik op letten bij de aanschaf van duurzame werk kleding?

Wanneer je op zoek bent naar duurzame werk kleding en je even op Google speurt, vliegen de termen om je oren. Duurzame kleding, Fairtradekleding, ecologisch, biologisch enzovoort. Klinkt lekker hip allemaal, maar dat maakt een keuze maken erg lastig. Ik help jou graag op weg bij de zoektocht naar duurzame kleding.  

Duurzaamheid

Er zijn verschillende soorten van duurzaamheid, ook al denk je misschien meteen aan het milieu. Dit is ecologische duurzaamheid. Hierbij wordt inderdaad het milieu bedoeld en het gebruik van natuurlijke grondstoffen en hulpbronnen, maar ook het dierenwelzijn. Daarnaast is er ook sociale duurzaamheid. Dit zijn de rechten en arbeidsomstandigheden van de werknemers waar de kleding geproduceerd wordt. Ten slotte is er economische duurzaamheid. Hierbij wordt er gekeken of een boer eerlijke prijzen krijgt voor grondstoffen door een gelijke onderhandelingspositie. Dit zijn dus allemaal factoren waarbij rekening kan worden gehouden met het kiezen van duurzame kleding.

Keurmerken

Een keurmerk is een bewijs dat producten of diensten aan bepaalde normen voldoen, op gebied van mens, milieu of economie. Er wordt gecontroleerd of een bedrijf hieraan voldoet door middel van inspectie. (Bron: www.goedewaar.nl)
Als je nu denkt, er is vast wel keurmerk die hier naar kijkt of bepaalde kleding hier allemaal aan voldoet dan moet ik je helaas teleur stellen. In principe kan iedereen een keurmerk oprichten, dus er zijn geen wettelijke regels(Bron: keurmerkinstituut)
Ieder keurmerk heeft weer andere normen en de vraag is ook bij welk proces er is gekeken naar de normen. Een kledingstuk wordt vanaf het begin tot eindproduct niet bij hetzelfde bedrijf gemaakt.

-      Wordt er gekeken naar de grondstoffen die worden gebruikt en de productie (kunstmest, bestrijdingsmiddelen)?

-      Is er gekeken naar de bewerking van het materiaal?

-      Of is er gekeken naar de eindbewerking en confectiefabriek? 

Blog 4
Er kan natuurlijk ook een combinatie hiervan zijn en dan kan er ook nog een verschil zijn in ‘hoe streng’ de norm dan weer is. Snap jij het nog? Gelukkig hebben we hier een hulpmiddel voor, want op keurmerkenwijzer.nl en
goedewaar.nl  staan de meest bekende keurmerken op een rij en worden ze met elkaar vergeleken. Zo kom je er achter dat sommige keurmerken veel meer bijdragen aan duurzaamheid dan andere. Om voorbeelden te noemen van keurmerken waarbij de standaarden hoog liggen dan komen Global Organic Textile Standard (GOTS) en Fairtrade hoog in de ranking. Maar kijk ook zelf even naar de lijst, want het blijft een persoonlijke voorkeur waar een keurmerk de nadruk op legt. Wat vind jij belangrijk?

Welke bedrijfskleding hebben dit keurmerk?

Als je na deze informatie over wilt gaan in actie, dan heb ik een selectie gemaakt van kleding die een GOTS of Fairtrade keurmerk hebben. Een klik op de link en dan zijn ze ook direct te bestellen. Lekker handig!

GOTS keurmerk:
Dit T-shirt voor dames en dit T-shirt voor heren. Daarnaast is er ook een polo voor dames en een polo voor heren. Dit zijn shirts van 100% biologisch katoen en verkrijgbaar in prachtige gemêleerde kleuren. Deze shirts zijn geschikt voor borduren en op 40°C wasbaar. 

Blog 4
Fair Trade keurmerk:
Het katoen uit de lijnen Cuisine Excuisit en Cuisine premium zijn 100% Fairtrade gecertificeerd.
Blog 4