Zou jij voor katoen of polyester bedrijfskleding kiezen?

Een veel voorkomende samenstelling van kleding bestaat uit katoen en polyester. Maar wat is nou daadwerkelijk de functie van de samenstelling? Waarom zou je hiervoor moeten kiezen of waarom juist niet? Op deze vragen geef ik graag antwoord om jou op weg te helpen.

Combinatie katoen / polyester

De reden dat men deze stofcombinatie creëert, is om van beide stoffen de positieve kenmerken te mengen.
Een veel voorkomende samenstelling in de bedrijfskleding is 65% polyester / 35% katoen. Het zorgt voor meer sterkte en vormvastheid. Het product is sterker en kreukt minder dan 100% katoen. Door polyester blijft de kleur zijn vastheid behouden. Deze samenstelling is minder ademend dan 100% katoen. De stofsamenstelling polyester / katoen kan voorzien zijn van waslabel ISO 15797. Dan kan het kledingstuk industrieel gewassen worden. ISO 15797 is geen standaard waarmee een kledingstuk kan worden gecertificeerd. Het is een gespecialiseerde testmethode voor industrieel wassen waarbij het label de wasprocedure aangeeft.

Een groter percentage katoen dan polyester, bijvoorbeeld 60% katoen / 40% polyester, zorgt voor een goede draagconform. De kleur zal eerder vervagen dan de samenstelling met meer polyester dan katoen. Deze samenstelling kan op 40 graden gewassen worden. Controleer eveneens altijd goed de was instructies van een kledingstuk.

Katoen

Katoen is een natuurproduct en een veel gebruikt materiaal in kleding. Bijvoorbeeld kunnen polo’s, sweaters en werkbroeken gemaakt worden van 100% katoen. De positieve kernmerken zijn:

-        Het biedt een hoog draagconform door de zachte samenstelling

-        Het is vocht opnemend

-        Heeft een antistatische werking omdat het een natuurproduct is

-        Kan op hoge temperaturen gewassen worden

De negatieve kenmerken zijn:

-        Is kreukgevoelig

-        Heeft de eigenschap te krimpen in de was

-        Op lange termijn niet kleurvast

Gemerceriseerde katoen
Voor bijvoorbeeld blouses en overhemden wordt gemerceriseerde katoen gebruikt. Dat zorgt er onder andere voor dat de kleding makkelijk te strijken is. De kleding is dan voorzien van een lichte glans en heeft een betere maat- en kleurvastheid.

Polyester

Polyester is een synthetische vezel, dus niet natuurlijk. Polyester staan bekend om zijn sterkte. De positieve kenmerken zijn:

-        Heeft geen kleur afname

-        De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel slijten

-        Heeft een maatvastigheid, dus het krimpt niet

-        Hoef je nauwelijks te strijken

-        Zeer goed te recyclen

De negatieve kenmerken zijn:

-        Een geringe vermogen tot vochtopname, dus je krijgt het sneller warm

-        Een hoge synthetische samenstelling geleidt statische elektriciteit

Sportkleding is voornamelijk gemaakt van 100% polyester. De polyester transporteert de vocht weg van je lichaam en daardoor wordt de kleding niet zwaarder. Het advies is wel om de kleding vaak te wassen. Daarnaast is polyester zeer bruikbaar voor recycle producten en circulaire bedrijfskleding. Op dat gebied speelt polyester een grote rol in het MVO verhaal omtrent bedrijfskleding. 

Er zijn natuurlijk nog diverse andere samenstellingen van stoffen waar men uit kan kiezen. Voornamelijk is de ervaring belangrijk. Draagconform en uiterlijk spelen daarin een grote rol. Zijn er nog vragen omtrent katoen en polyester? Bel gerust voor passend advies: 073-6560999